Zonder Structuur Is Je Boek Een Verzameling Losse Pagina’s!

Structuur boek

In dit blog ontdek je waarom je bij het schrijven van je boek een heldere
structuur nodig hebt. Maar laten we eerst eens kijken wat er wordt bedoeld met ‘structuur’.

Wat is de betekenis van ‘structuur’ als het gaat om de structuur van je boek?

De structuur is de manier waarop je boek in elkaar zit, het is de manier waarop je boek is opgebouwd. Het is de logische volgorde van de hoofdstukken en het is de samenhang tussen die hoofdstukken en tussen de paragrafen en alinea’s daarin.

Als je in je boek geen gebruik maakt van een structuur dan kunnen alle hoofdstukken door elkaar heen staan. Of je hebt helemaal geen hoofdstukken, dat kan ook als je geen structuur hebt. Dan heb je een aaneenschakeling van woorden met wellicht af en toe een witregel ertussen.

Waarom is schrijven zonder structuur lastiger?

Zonder structuur is het een stuk moeilijker om te schrijven. Je weet immers niet wat waar moet komen te staan. Je hebt geen overzicht over het totaal waardoor je steeds aan het schuiven gaat met je teksten.

Een vraag als ‘oh, misschien kan het toch beter daar staan’ popt dan regelmatig op. Je weet namelijk niet wat er nog komen gaat als je zonder structuur werkt. Feitelijk heb je ook geen idee welke kant het uitgaat met je boek.

Moet je de structuur van je boek helemaal dichttimmeren?

Het kan best zijn dat jij weinig structuur nodig hebt om de draad in je verhaal vast te houden. Dan heb je waarschijnlijk genoeg aan een hoofdstukindeling en eventueel nog wat steekwoorden voor de inhoud van die hoofdstukken. Een indeling in hoofdstukken is een minimale structuur, maar er zijn mensen genoeg die daarmee uit de voeten kunnen.

Heb je echter wat meer behoefte aan structuur dan kun je naast een hoofdstukindeling een indeling maken in paragrafen of nog een laagje dieper in alinea’s. Je hebt daarmee een compleet plaatje van je boek in handen. Je weet vooraf al hoe het boek eruit komt te zien. Dat geeft een hoop rust bij het schrijven.

Drie belangrijke voordelen van een heldere structuur:

 1. Je hebt een compleet beeld van je hele boek waarmee je overzicht hebt over wat er wel en wat er niet in je boek moet komen te staan.
 2. Je verandert tussentijds niet van koers. Er komen geen onderdelen bij, die bewaar je voor een nieuw boek. Je slaat geen zijpaden in, je gaat er geen dingen bijhalen, je beperkt je tot de onderdelen van je structuur.
 3. Tijdens het schrijven heb je een houvast, een rode draad. Je weet waar wat moet komen te staan. Je kunt zelfs dwars door je boek heen schrijven. Alinea vijf van hoofdstuk acht kun je al schrijven voordat je hoofdstuk twee af hebt.

Nadeel van een heldere structuur

Denk jij dat een heldere structuur een nadeel heeft? Het nadeel bijvoorbeeld dat je, voordat je ook maar één letter op papier zet, tijd vrij moet maken voor het opstellen van die structuur? Dan heb je het mis. Dit is absoluut geen nadeel. Het is zelfs een van de grootste voordelen. Ik kan je namelijk verzekeren dat je die tijd tijdens het schrijfproces ruimschoots terugverdient.

Denk je eens in hoeveel tijd het kost als je steeds opnieuw jezelf af moet vragen wat er nog meer in je boek moet komen. En stel je eens voor dat je halverwege het schrijven van je boek ontdekt dat je een verkeerde weg bent ingeslagen. Heb je enig idee hoeveel tijd je daarmee kwijt bent?

Daarom durf ik deze conclusie te trekken

Een heldere structuur is onontbeerlijk voor het schrijven van je boek! Je maakt er het schrijven van je boek zoveel makkelijker mee!

Wat denk jij? Is een structuur onontbeerlijk voor het schrijven van je boek? Of kun je zonder? Ik lees het graag in het reactieveld onder mijn blog!

Helpt ondernemers in 3 maanden
hun boek te schrijven en te verkopen

 

P.S. Wil jij starten met je eigen boek, download dan mijn gratis checklist zodat je geen stap overslaat >> Gratis Checklist

 

11 thoughts on “Zonder Structuur Is Je Boek Een Verzameling Losse Pagina’s!

 1. hallo Veron,
  door de structuur neem je de lezer mee in je verhaal. Dan is er een logische opbouw.

  Ik ben een lezer. Meestal lees ik een paar boeken tegelijkertijd. daar zit meestal ook en “zap-boek” tussen. Een boek met losse verhalen of columns of met bijdragen van verschillende schrijvers. Een boek waar je een aantal delen van leest en ook zo terzijde kunt leggen. Maar dan heb ik het over een ander type boek.

  1. Ja Anneke, zo lees ik ook weleens een boek. Gewoon er lekker doorheen zappen als het om losse verhalen gaat. Met een structuur neem je inderdaad de lezer mee in je verhaal. Mooie aanvulling!

 2. Ha Veron, onontbeerlijk ja!! Ik vind vooral voordeel 2 dat jij benoemt een eye-opener: dat structuur je helpt niet van je koers af te wijken. Dat je er onderweg geen nieuwe onderwerpen bij gaat halen, of zijpaden inslaat die niet relevant zijn. Dat zijn inderdaad twee dingen die voor mij enorm op de loer zouden liggen haha. En die me tegenhouden om überhaupt met schrijven van een boek te beginnen. Nu is me helder waar ik moet beginnen: eerst de structuur. Dank je wel! Groet, Jantine.

 3. Hi Veron,
  Zeker geloof ik dat structuur hebben voor het schrijven van je boek een must is. Wat je in je blog weergeeft hoe je dat aan zou kunnen pakken lijkt mij een prima houvast! Lijkt mij een goed plan voor mijn boek dat ik in dit jaar wil gaan schrijven. Dat dwars door je boek heen kunnen schrijven lijkt mij dan ook ideaal. Dank voor je goede tips!!

 4. Ja, een structuur is onontbeerlijk. Heb zelf ervaren hoe ontzettend mij dit heeft geholpen bij het schrijven van mijn boek. Het kost tijd en aandacht een structuur op te zetten. Maar dat verdien je dik weer terug, omdat het schrijven veel makkelijker gaat. En daarbij is in de verdere ontwikkeling van je bedrijf deze structuur ook heel waardevol.

  Mooi blog Veron!

  xx
  Marielle

  1. Super cool dat jij bij het schrijven van je boek ook ervaren hebt hoeveel baat je hebt bij een heldere structuur! Op naar je volgende boek hè Mariëlle!
   En dank je wel voor je compliment!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.