Gebruik een Mindmap voor de structuur van je boek!

mindmap

Zit je hoofd vol ideeën? Heb je geen idee hoe je van al die ideeën een zinnig verhaal moet maken voor je boek? In dit blog ontdek je hoe een Mindmap je kan helpen om de structuur van je boek op een eenvoudige manier te ordenen. Het resultaat is dat je in één overzicht de hele opbouw van je boek in beeld hebt.

Wat is een mindmap?

Een mindmap is een overzicht op één vel papier dat is opgebouwd uit teksten, begrippen, onderlinge relaties, plaatjes en icoontjes. Alle onderdelen zijn geordend in de vorm van een boomstructuur rond een centraal thema. In bovenstaande afbeelding zie je dat alles geordend is rond het thema ‘Verbeelding’. Op precies dezelfde manier kun je een mindmap maken voor je boek. Het centrale thema in het midden is dan het onderwerp of de titel van jouw boek.

Als je naar Google gaat en je typt in het zoekveld ‘afbeeldingen van een mindmap’ dan vind je heel veel voorbeelden van mindmaps. Soms zien ze er behoorlijk ingewikkeld uit, maar meestal zijn ze heel overzichtelijk.

Software programma’s voor een mindmap

Je hoeft het wiel niet zelf uit te vinden. Er bestaan verschillende soorten gratis software programma’s waarmee je op een eenvoudige manier je eigen mindmap kunt maken. Je kunt in dergelijke programma’s kleuren, lijnen, iconen enz. toevoegen. Als je in het zoekveld van Google ‘software mindmap’ intypt kom je vanzelf bij gratis en betaalde software programma’s.

Natuurlijk is het handig om een mindmap op je laptop of pc te hebben, maar ik vind het een veel creatiever proces om je mindmap gewoon op een vel papier te tekenen. Test uit wat voor jou het beste werkt.

Een mindmap maakt de structuur van je boek overzichtelijk

Normaal gesproken gebruiken we meestal een chronologische indeling voor de inhoudsopgave van een boek. De verschillende hoofdstukken staan netjes onder elkaar gerangschikt. De chronologische rangorde doet vooral een beroep op je ratio, je linker hersenhelft. Er is niets mis met die werkwijze maar voor veel mensen werkt de mindmap beter.

Een mindmap zet je in om je gedachten op een creatieve en associatieve manier weer te geven. In een mindmap worden de onderlinge verbanden door lijnen en tekeningen helder. Het ene woord roept vanzelf het andere op. De ene tak van de mindmap heeft niet meer betekenis dan de andere. Je werkt vooral vanuit je gevoel en emotie, je rechter hersenhelft.
Het resultaat voor de structuur van je boek is dat je die overzichtelijk op één vel papier hebt staan.

Wil je meer weten over het gebruik van je linker- en je rechterhersenhelft, dan vind je deze aanpak ook vast interessant >>

Zelf vind ik het schrijven van je boek bij uitstek een creatief proces. Je creëert namelijk iets totaal nieuws, iets dat er eerder niet was. Dat is ook waarom ik mijn klanten aanbeveel om de structuur van hun boek met een mindmap te maken.

Hoe maak je een mindmap?

Je begint met een groot leeg vel papier en een setje kleurstiften. Met de kleurstiften kun je de verschillende takken van de boomstructuur elk met een eigen kleur op papier zetten. Maar je kunt met de kleurstiften ook bepaalde onderlinge verbanden aangeven. Het gaat erom dat jij met één blik op je mindmap begrijpt welke betekenis alles voor jou heeft.

Middenin op het vel papier komt je thema te staan; het onderwerp of de titel van je boek. Van daaruit vertrek je. Als je met je gesloten ogen aan het onderwerp van je boek denkt, welke trefwoorden komen er dan bij je op? Die trefwoorden zet je in willekeurige volgorde rond het thema. En je legt door middel van een lijn een verbinding tussen het trefwoord en je thema.

Vervolgens ga je een laagje dieper en associeer je alle trefwoorden die je hebt opgeschreven met nieuwe trefwoorden.

Voorbeeld van een associatie proces voor je mindmap

Stel dat je onderwerp van je boek ‘een gezonde levensstijl’ is.  Trefwoorden kunnen dan bijvoorbeeld zijn ‘bewegen, in balans, voeding, enz.’. Een laagje dieper krijg je dan bij voeding ‘vetten, koolhydraten, eiwitten, calorieën, ongezonde voeding enz.’.

Als je wilt kun je daarna nog een laagje dieper. De uitdaging is om het totaal plaatje te laten ontstaan. Jij bent de deskundige op je vakgebied en ik ben ervan overtuigd dat de woorden vanzelf gaan stromen als je er even voor gaat zitten.

Samenvattend

Ik beveel je een mindmap van harte aan om de structuur van je boek in beeld te brengen. Natuurlijk kun je een mindmap voor veel meer doeleinden gebruiken dan alleen voor je boek. Dat is het leuke ervan.

Ik lees graag hieronder in het reactieveld wat jouw ervaringen zijn met het maken van een mindmap. En mocht je er nog nooit eentje gemaakt hebben, dan ben ik heel benieuwd of je het voor de structuur van je boek gaat uittesten. Leuk als je me dat laat weten.

Helpt ondernemers in 3 maanden
hun boek te schrijven en te verkopen

P.S. Wil jij starten met je eigen boek, download dan mijn gratis checklist zodat je geen stap overslaat >> Gratis Checklist

 

 

 

 

4 thoughts on “Gebruik een Mindmap voor de structuur van je boek!

    1. Dank voor je reactie Saskia. Ja, een spinnenweb is ook een mooie naam voor je mindmap. Zo noem ik het ook weleens. Het waardevolle is inderdaad dat je een betere blik op de onderlinge samenhang krijgt. En het is uitermate creatief, ook goed voor ‘lichtheid’ in je werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.