Veron Goemans interviewt auteur Linda Spaanbroek

Je kunt volgens een strak stramien schrijven, maar je kunt het schrijfproces ook anders inrichten. Linda onthult in het interview dat ik met haar heb gevoerd hoe het schrijven voor haar het beste heeft gewerkt.

<< Het boek van Linda kun je hier bestellencover_boek_linda
Luister je liever naar het interview >>podcast-klein

 

Hieronder heb ik de belangrijkste tips samengevat uit het interview voor als je liever leest dan kijkt.

Linda begon haar schrijfproces met een mindmap waar veel te veel in stond.

De eerste tip die zij geeft is om lekker te brainstormen over wat er allemaal in je boek komt te staan om vervolgens te gaan schrappen waardoor je de essentie overhoudt.

Voor haar werkte de mindmap toch nog onvoldoende en toen is zij een inhoudsopgave gaan maken die haar een hele goede structuur bood. Daarna was het voor haar een invul oefening en dat bleek voor haar heel goed te werken.

De tweede tip van Linda is om een inhoudsopgave te maken met grappige titels waar jezelf heel blij van wordt en schrijf de inhoud die daar bij past gewoon op papier.

De hobbel die in haar hoofd zat was dat ze zeer regelmatig aan haar boek moest schrijven. Zij heeft geprobeerd om zich in de discipline te storten om elke dag één of anderhalf uur te schrijven, maar dat lukte haar niet. Toen ze die overtuiging ‘los liet’ lukte het schrijven prima.

Zo schreef ze soms twee weken niets en zo vloeiden de woorden een andere dag zes uur lang uit haar pen.

De derde tip is om bij het schrijven je eigen pad te volgen en jezelf niet in een vooraf opgelegd keurslijf te zetten. Volg je gevoel!

Linda kwam een hoofdstuk tegen waar het schrijven maar niet wilde lukken. Omdat ze al heel vaak over dat onderwerp geschreven had, wilde zij dat materiaal met wat ‘copy-paste’ in haar boek zetten.

Die aanpak werkte echter voor geen meter. Ze liep er helemaal in vast omdat de tekst uit het andere materiaal niet aansloot bij de flow van het boek.

De vierde tip is om kennis die je al eerder hebt gebruikt opnieuw vanuit een blanco mindset aan te vliegen alsof je het voor de eerste keer aan iemand vertelt.

Inhoudelijk gaat het over het onderdeel ‘sommige mensen houden meer van spruitjes‘. De les die daarin zit is dat je eerst moet werken aan de basis voordat je begint aan zaken die nog niet passen bij de fase waarin jouw bedrijf zit.

En als dan je boek klaar is, dan komt er een editor overheen. Dat kan soms best wel een dingetje zijn. Linda kreeg het gevoel dat die editor op sommige stukken hele waardevolle feedback gaf, maar op andere stukken kreeg ze er de kriebels van.

De kunst is dan om toch voor die feedback van de editor open te staan. Het verwerken daarvan in haar boek, voelde voor Linda aan als het eten van kikkers (eat the frog first). Het kostte haar twee dagen om die opmerkingen te verwerken.

De vijfde tip is om tot aan het bittere eind dingen te doen die voor je boek nodig zijn, ook als je het in eerste instantie zelf even niet ziet zitten. Gewoon ermee aan de slag gaan, want het boek wordt er alleen maar beter van.

De impact van het boek op Linda zelf is dat ze iets heeft gedaan waarvan ze dacht dat ze het al jaren wilde. Ze vindt het super gaaf dat haar duidelijke uitleg van complexe materie nu voor een veel groter publiek toegankelijk is.

Linda heeft een belangrijk deel van haar marketingkennis in het boek gestopt, maar in het laatste hoofdstuk een nieuw onderdeel aangesneden ‘de mindset’. Dat voelt voor haar als een soort toestemming om daar nu verder op te borduren.

De impact van het boek op Linda’s bedrijf is nu al in ontwikkeling. Er komen hele positieve berichten van lezers, ze wordt vaker benaderd en ze verwacht dat er nog veel meer positieve effecten van haar boek.

Andere tips die Linda je nog wil geven:

 • Wacht niet met schrijven totdat je een compleet plaatje in je hoofd hebt. Ga gewoon schrijven, want herschrijven en schrappen kun je altijd later doen.
 • De titel van je boek popt soms pas op als je boek al geschreven is. Maak je daar dus geen zorgen over en begin met schrijven.
 • Dwing jezelf niet in een structuur die niet bij je past maar blokkeer wel tijd en ruimte in je agenda zodat je ook daadwerkelijk tijd hebt als je aan de slag wilt.
 • Las schrijfdagen in met een andere auteur waarbij je fysiek bij elkaar gaat zitten en allebei aan je boek gaat schrijven.
 • Je hoeft niet alles te schrijven. Er zijn ook software-programma’s die voor je schrijven als jij de woorden inspreekt. Voordeel is dat het net is alsof je het aan iemand vertelt waardoor de woorden makkelijker uit je mond komen. Schrijven met een pen is toch weer een ander proces dan vertellen.


Linda’s boek is een handleiding waarmee je zo zelf aan de slag kunt.
 Er zitten veel checklisten in die je zelf stapsgewijs kunt omzetten in acties. Waarom zou je veel tijd verspillen aan het uitdenken van stappen die al succesvol door iemand anders zijn uitgedacht?

Welke tip van Linda spreekt jou het meeste aan?

Ik ben altijd heel dankbaar als ik reacties krijg. Ze geven mij nieuwe inzichten en/of zetten me op een ander spoor. Ze zijn ook waardevol voor alle andere lezers, dus top als je hier op deze pagina een reactie achter laat!

 

Wil jij zelf ook een boek schrijven?

Dan nodig ik je van harte uit bij mijn gratis Masterclass ‘De blauwdruk van je boek op 1 velletje’ >> .http://indriemaandenjeboek.nl/gratis-sessie/

 

handtekening-emails-boek-schrijven-horizontaal

 

 

 

 

 

 

 

P.S Het boek van Linda kun je hier bestellen >>

13 thoughts on “Veron Goemans interviewt auteur Linda Spaanbroek

  1. Daar heb je helemaal gelijk in Mariëlle, dank je wel voor je reactie. Veel mensen denken pffff…. een boek schrijven, maar dan komt het pas. Hoe kom je van het boek af? Misschien een leuk onderwerp voor een blog?

 1. Wat een tof en waardevol interview Veron!
  Wat mij intrigeerde is ‘Beginnen zonder titel te hebben’.
  Ik roep altijd heel hard dat ik eerst overal een titel voor nodig heb…. en dat kan ook onzin zijn dus 🙂
  Veel dank nogmaals.

  1. Dank voor je compliment Lianne!
   Beginnen is sowieso belangrijk en als het je helpt om dat te doen zonder dat je een titel hebt, top!

   Persoonlijk denk ik wel dat het vanwege allerlei promotie acties handiger is om wel een werktitel te hebben. Die kun je dan op de social media communiceren om je boek-in-wording te promoten.

   Linda is al landelijk bekend en heeft die promotie niet nodig. Zij komt gewoon in de top 10 op management boek binnen. Ben je nog niet zo bekend, dan is werken met een werktitel naar mijn mening een goede optie. Dat hoeft dus niet je definitieve titel te zijn!

  1. Ja Saskia, die tip is echt super belangrijk en waardevol!
   Ga dat vooral doen, want volgens mij zitten er heel veel mensen op jouw boek te wachten!

   Of je nu kiest voor een gedisciplineerd schrijfproces of een meer intuïtief proces, tijd blokken in je agenda is voor beide echt noodzakelijk.

   Ook handig is om meteen al een lanceerdatum vast te stellen.
   Wanneer komt jouw boek uit Saskia?

 2. Wat een geweldig interview! Ik heb zelf onderwijl mee zitten schrijven wat voor mij tips of ideeën zijn voor mijn bedrijf maar ook voor het boek wat ik altijd al wilde schrijven.
  Echt een super gesprek tussen jullie beiden. Respect!!
  Hieruit blijkt voor mij dat wanneer ik mijn boek ga schrijven dat jij Veron mijn grote Hulp gaat worden! Als je wilt natuurlijk 😅

  1. Dank je wel voor je mooie compliment Wilme, fijn om te horen dat jij inspiratie uit het interview hebt gehaald. En natuurlijk help ik je graag bij het schrijven van je boek!
   Om te beginnen kun je meedoen met mijn masterclass ‘schrijf je boek op 1 velletje’. Je bent van harte welkom!

 3. Hoi,leuk om te lezen. Maar ik raakte in eerste iinstantie in verwarring. Ik dacht wie heeft nu deze blog geschreven Linda? Doordat de kop erg groot is en eigenlijk jij Veron op de achtergrond raakt. Met andere woorden bij het eerste scannen niet duidelijk wat de inzet is. Ik kijk nu nog een keer, maar je naam zie ik nergens in de blogbanner.

  En ja, ik ben bezig om een boek te schrijven op basis van het e-boek.

  Groetjes,
  Aafke

  1. Oeps Aafke, ik heb de blog natuurlijk geschreven. De tekst komt vrij vertaald uit het interview met Linda. Het is een service voor mensen voor wie het luisteren naar een video van ongeveer een kwartier een te grote aanslag op hun tijd is.

   Dank je wel voor je reactie en super dat je een boek aan het schrijven bent. Ik ben benieuwd naar het eindresultaat!

   Maar ehhh, welke tip spreekt jou het meeste aan?

   groetjes, Veron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *