Lanceerdatum van je boek: Stel hem direct al vast!

Lanceerdatum

Lanceerdatum boek: Begin met het eind voor ogen!

De lanceerdatum van je boek vaststellen is heel erg belangrijk. Er zit namelijk een begin en een eind aan het schrijven van je boek. Je start en op enig moment is je boek gewoon klaar. Als je er een goede projectplanning voor hebt gemaakt natuurlijk.

Een van de belangrijkste onderdelen van die planning is je lanceerdatum. Stel die aan het begin vast. Misschien breekt je bij het idee alleen al het klamme zweet uit. Dat gebeurde ook bij een van de deelnemers in mijn online Masterclass ‘Zakelijk Zichtbaar met je boek’. Toen ik vertelde dat je direct aan het begin van je boekproject je lanceerdatum moet vaststellen, kreeg zij het daar Spaans benauwd van.

Ik herinner het mezelf ook nog goed. Toen ik de Eventdatum waarop mijn boeklancering zou plaatsvinden had vastgesteld, voelde het voor mij ook van ‘pffff… nu moet ik er echt aan geloven.’

Maar zonder lanceerdatum heeft je boekproject geen vastgesteld eind. Dat betekent dat je project onnodig eindeloos gaat duren. Dan komt je boek er nooit! Dat is toch niet je wat je wilt hoop ik?

Geen lanceerdatum, geen stuurmechanisme!

De kans is groot dat je dan blijft schrijven en schrijven, gaat verbeteren, dingen gaat toevoegen, dingen gaat weglaten. Kortom het hele schrijfproces wordt een gebed zonder eind. Er zit immers geen druk op om er een eind aan te maken. Dat gaat je enorm frustreren.

Morgen is je boek altijd beter. Ja en morgen schrijf je een beter blog, maak je een nog mooier product, geef je een nog betere training, enz. Wellicht ken je die reclame van dat gratis bier? (Morgen gratis bier 😊 ). Dat gaat ‘m dus niet worden.

Behalve voor je eigen schrijfproces is de lanceerdatum van je boek ook heel belangrijk voor je samenwerking met andere professionals. Voor je afspraken met de redacteur, de vormgever, de uitgever en voor degene die het voorwoord voor je schrijft. Voor hen is je lanceerdatum het baken in de zee. De stip op de horizon waar ze naar toe moeten werken.

Een lanceerdatum geeft je focus. Je weet met een lanceerdatum precies wat je moet doen en wanneer je het moet doen. Zonder die datum kan het nog maanden en maanden duren voordat je boek er daadwerkelijk is.

En wat denk je van de lancering zelf? Als je geen datum hebt kun je geen ruimte reserveren om je lanceerfeestje te vieren. Je kunt de mensen die je daarbij wilt hebben niet uitnodigen want je weet niet wanneer ze moeten komen. Tegenwoordig is iedereen druk, druk, het zou toch jammer zijn als een aantal vrienden er niet bij kan zijn.

De promotie rond je boeklancering wordt ook nodeloos ingewikkeld. Elk bericht dat je op de social media gaat plaatsen zonder een duidelijke lanceerdatum blijft een vrijblijvend bericht dat bij niemand blijft hangen.

Gelukkig is het kiezen van een lanceerdatum helemaal niet ingewikkeld, sterker nog, het is kinderlijk eenvoudig.

Hoe stel je een reële lanceerdatum vast?

Een realistisch boekproject beslaat een traject van 6 maanden. Het kan natuurlijk ook sneller, maar waarom zou je jezelf over de kop werken en onnodig onder druk zetten?

Als je vanaf de start van je boekproject die lanceerdatum 6 maanden verder in de tijd vaststelt dan vaar je op safe. Je hebt dan voldoende tijd om je boek te schrijven, om onderzoek te doen naar onderdelen in je boek die uitgezocht moeten worden. En je hebt voldoende tijd voor het redigeren van je manuscript, voor de vormgever, voor degene die je voorwoord schrijft en voor de uitgever.

Mocht je onderweg wat tegenslagen tegenkomen tijdens je boekproject dan kun je die binnen die zes maanden makkelijk oplossen.

Dus als je nog geen lanceerdatum hebt vastgesteld, doe dat dan nu meteen! Als je je lanceerdatum vervolgens met zoveel mogelijk mensen deelt en ze op de hoogte brengt van je lanceerfeestje, dan ligt hij vaster dan vast.

Wanneer verschijnt jouw boek? Ik nodig je van harte uit om jouw lanceerdatum hieronder te vermelden. Vind ik super leuk om te weten!

Helpt ondernemers in 3 maanden
hun boek te schrijven en te verkopen

P.S. Wil jij starten met je eigen boek, download dan mijn gratis checklist zodat je geen stap overslaat >> Gratis Checklist

.

8 thoughts on “Lanceerdatum van je boek: Stel hem direct al vast!

 1. Hi Veron,
  Ik herken het. Ik had gezegd mijn boek is voor kerst in de winkels.. gedurende het proces van schrijven en uitgeven heb ik regelmatig gedacht ach wat maakt het uit, later mag ook. Maar gelukkig had ik mensen om mij heen met wie ik dit had afgesproken. Dus die mij steeds weer aan deze afspraak hielden. Dat hielp enorm.
  Mooi en waardevol blog, dank je wel voor het delen!
  Liefs Marielle

  1. Hi Mariëlle,
   Oh wat super om te horen dat het vaststellen van die lanceerdatum jou geholpen heeft om je boek op tijd af te krijgen. Zo werkte het bij mij ook met mijn boek. Het Magic Marketing Event stond vast op 16 januari 2015 en toen moest mijn boek er gewoon liggen.
   Je gaat extra je best doen om alles op tijd af te krijgen hè met zo’n vastgestelde deadline. Fijn dat jij die ook had, want nu heeft iedereen toegang tot jouw waardevolle boek!
   liefs Veron

 2. Hallo Veron,

  je hebt helemaal gelijk: een goede actie heeft een stuurmechanisme nodig. Ik heb op dit moment nog geen plannen om een boek te schrijven, maar als het er komt, dan weet ik je te vinden!

 3. Veron, mooi inzicht… zonder lanceerdatum geen planning. Mijn boek is er om precies die reden nog steeds niet… Daar ga ik verandering in aanbrengen. Een datum heb ik nog niet, maar ik heb wel al besloten om dit in 2017 te laten vallen!

  1. WoW, super cool Saskia dat jij nog in 2017 je boek uit gaat brengen. Dat ga je makkelijk halen. Dank je wel voor je reactie en mocht ik iets voor je kunnen betekenen in jouw boekproject, laat het me weten!
   groetjes,
   Veron

 4. Hoi Veron, helemaal mee eens. Daarom komt er bij mij ook niets van. Basis het e-book heb ik al. Volgens mij heb ik een tijdje geleden die blauwdruk van jouw gekocht voor het schrijven van een boek. Onder welke naam kan ik die terug vinden in mijn mail?😬Als ik nu van 6 maanden uitga kom ik op 15 november of 1 december? Net voor de feestdagen.
  Groetjes,
  Aafke

  1. Hoi Aafke, dank voor je reactie. En ja, 15 november of 1 december zijn prachtige data. Net voor de Sint en Kerst, kunnen mensen jouw boek cadeau geven. Kun je er ook nog een speciale actie opzetten!

   Succes!
   Veron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.