Als je een boek gaat schrijven is het verleidelijk om vanuit je enthousiasme direct met schrijven te beginnen. In dit blog laat ik je zien waarom dat onhandig is. Je krijgt 3 tips waarmee je wel goed van start kunt gaan met het schrijven van je boek.
Waarom het onhandig is om direct met schrijven te beginnen
Regelmatig kom ik ondernemers tegen die aangeven dat ze een boek gaan schrijven en vanuit hun enthousiasme en intuïtief gevoel ervoor kiezen om meteen te starten met schrijven. Zij hebben geen plan, geen structuur en staan niet stil bij de vraag ‘hoe begin je met het schrijven van een boek’.
De vraag is hoe zo’n schrijfproces zal verlopen. Ik weet dat er allerlei problemen ontstaan bij deze aanpak. Bijvoorbeeld:
- Zonder een vastomlijnd plan, lopen deze enthousiaste starters halverwege vast
- Ze weten niet meer hoe ze verder moeten omdat het onderwerp van hun boek te algemeen is
- Ze slaan allerlei zijpaden in omdat ze het probleem van hun lezer niet goed in kaart hebben gebracht
Met deze werkwijze levert het schrijfproces onnodig frustratie op en de kans is groot dat het boek er helemaal niet komt. Wat uiteraard echt een gemiste kans zou zijn.
Een aanpak die wel werkt
Als je het jezelf makkelijk wilt maken kies je voor een beproefde aanpak die goed werkt. Ik geef je drie tips die ervoor zorgen dat jouw boek er gegarandeerd komt.
Tip 1 Begin met het eind voor ogen
Stephen Covey schrijft in zijn boek ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ dat alles twee keer geschapen wordt. De eerste schepping noemt hij het concept en de tweede schepping de materiële vormgeving daarvan. Bij een boek werkt dat ook zo.
Het concept is de uitgewerkte versie van iets wat eerst in je verbeelding is ontstaan. Voordat je begint met het schrijven van je boek, stel je je voor wat er in dat boek moet komen. Dat doe je nog voordat je één letter op papier hebt gezet. Je vraagt je af welke kennis je wilt delen, hoe je die kennis in je boek gaat aanbieden en voor wie die kennis bedoeld is.
Zo ontstaat er langzaamaan een beeld van het boek als het straks klaar is. Je maakt van die verbeeldingsexercitie een plan en je eerste schepping is klaar (het concept). Pas dan ga je met de uitvoering beginnen. Je gaat schrijven, schrijven en nog eens schrijven totdat je boek af is en je tweede schepping is gerealiseerd (materiële vormgeving).
Weten hoe je van verbeelding naar concept gaat? Lees hier mijn uitgebreide blog over het maken van een mindmap >> Gebruik een mindmap voor de structuur van je boek
Tip 2 Baken je onderwerp af
Het schrijven van je boek start met het bedenken van het onderwerp. Zorg ervoor dat je onderwerp geen containerbegrip is zoals ‘persoonlijke ontwikkeling’. Dat is veel te algemeen en te breed. Als je daarover gaat schrijven is de kans groot dat niemand zich aangesproken voelt om je boek te gaan lezen.
Als je het onderwerp afbakent en er bijvoorbeeld ‘persoonlijke ontwikkeling voor hoog sensitieve mensen’ van maakt dan voelen alleen de hoog sensitieven zich aangesproken. Je kunt dan met je onderwerp veel meer de diepte in en hoog sensitieve mensen echt helpen om zich persoonlijk te ontwikkelen.
Je slaat met het afbakenen van het onderwerp meteen twee vliegen in één klap, want je hebt dan gelijktijdig je doelgroep (ideale lezer) meer gespecificeerd. In dit voorbeeld zijn dat hoog sensitieve mensen in plaats van ‘iedereen’.
Je zou nog een stapje verder kunnen gaan met het specificeren van je doelgroep door je af te vragen of je mannen of vrouwen wilt bereiken, of je voor jonge of voor oudere hoog sensitieven gaat schrijven en of ze op het terrein van persoonlijke ontwikkeling onervaren, ervaren of gevorderd zijn.
Tip 3 Breng de problemen van je ideale lezer in kaart
Bij stap 2 heb je het onderwerp afgebakend en je ideale lezer gedefinieerd, maar je hebt nog niet gekeken naar de problemen waar jouw ideale lezer tegenaan loopt. Het is belangrijk om die problemen in kaart te brengen zodat jij er in je boek oplossingen voor kunt geven. Als je schrijft vanuit het probleem en de oplossing voorkom je ook dat je allerlei zijpaden gaat bewandelen.
De vraag die je jezelf bijvoorbeeld stelt is ‘tegen welke problemen lopen hoog sensitieve mensen aan als het gaat om hun persoonlijke ontwikkeling?’ Misschien zijn ze snel overprikkeld en hebben ze een eenvoudige stap voor stap aanpak nodig. Voor de inhoud van je boek betekent het dat je jouw kennis in kleine stappen aanbiedt, zodat het voor jouw ideale lezer behapbaar blijft.
Waar het om gaat is dat jij voordat je begint aan je boek, de problemen van je ideale lezer kent. En dat je ideale lezer in jouw boek een oplossing voor die problemen krijgt. Dat maakt het schrijven van je boek zoveel makkelijker. Je weet immers waar je naartoe moet werken.
Helpt ondernemers in 3 maanden
hun boek te schrijven en te verkopen
P.S. Wil jij starten met je eigen boek, download dan mijn gratis checklist zodat je geen stap overslaat >> Gratis Checklist
Hele waardevolle tips Veron, dankjewel 🍀
Ik heb momenteel nog geen boek-schrijf-plannen.
Als dat verandert pak ik gelijk jouw tips en blogs erbij 😊
Dank je voor je reactie Marie-José. En fijn dat je bij me terugkomt als je van plan bent om een boek te schrijven.
Hi Veron,
Mijn eerste boek ligt al in de schappen van de boekwinkel 😉 en gaat over dé strategie die nodig is je bedrijf succesvol op te bouwen. Mijn volgende boek gaat over leiderschap en trouw zijn aan jezelf. Ik wil het in de zomer van 2019 schrijven.
Ja Mariëlle, je eerste boek heb ik natuurlijk al gelezen.
Super cool dat je een tweede boek gaat schrijven. Mooi onderwerp. In mijn nieuwe boek schrijf ik ook over leiderschap maar dan in relatie tot het schrijven van je boek.
Het boek wat ik in de toekomst wil schrijven gaat over kiezen wie je bent en misschien wel een autobiografie. Mooi de uitleg om eerst een structuur te maken en niet in het wilde weg te schrijven. Leerzaam! Bedankt Veron.
Mooi onderwerp Kit en dan ook nog een autobiografie, WoW!
Hoe ver weg is de toekomst?
Volgend jaar 😊
Super Kit! Als ik je ergens mee kan helpen, just let me know.
Nou Veron, ik deel heel graag welke boek ik aan het schrijven ben… Ik schrijf momenteel twee boeken in het Nederlands… en ik heb onlangs een mijn hoofdstuk als co-auteur van een compilatie-boek ingestuurd, en dat was in het Engels.
De boeken die ik nu schrijf gaan 1) over bloggen voor je bedrijf en 2) het verlies van een broer of zus.
WoW Saskia, jij bent goed bezig, maar liefst 3 boeken tegelijk. Top hoor! Wanneer komt dat boek over bloggen voor je bedrijf uit?